Konumunuza özel içerikleri görmek için başka bir dili seçin.
Manufacturing Execution System – MES (Üretim Yürütme Sistemi)
Üretim Yürütme Sistemi (MES), üretimde kullanılan her türlü metot ile aracın toplandığı, çevrim içi olarak entegre edilen bilgisayar destekli bir sistemdir. İlk defa 1990 yılında kullanılmıştır.
MES dört temel işlevi yerine getirir:
MES ham maddeden bitmiş ürüne kadar üretimdeki tüm hareketi bilişim araçları yardımıyla takip etmektir. İş emirleri operatörün çalıştığı ekipmana ERP tarafından MES aracılığıyla servis edilir. Sahadaki bilgiyi operatör aracılığı ile değil tezgah ve ekipman üzerine entegre edilmiş, araçlarla, ekipmana ait PLC yazılımından yada panellerle girdi olarak alıp, ERP sisteme ve Andon panellere ileterek bilginin dağıtma ve toplanma süresini kısaltmakta ve hataları azaltmaktadır.
Tezgah üzerine entegre edilen veri toplama panelleri I/O kartlarıyla (input output cards) tezgah, pres,enjeksiyon makinesi vb. üretim araçlarıyla haberleşmektedir.
Standart bir MES Sistemi aşağıdaki parçalardan oluşur;
Kapsamlı bir Üretim Yönetimi Sistemi (Manufacturing Execution System MES) işletmelerdeki bilgi ihtiyaçlarını karşılar.
Üretim departmanı: İşletme operatörleri aşağıdaki sorulara cevap ararlar.
Mühendislik Büro: Mühendisler, aşağıdaki sorulara cevap verebilirler.
Süreç Mühendisleri ise aşağıdaki konulara cevap verirler.
Kalite Departmanı: Kalite Güvencesi personeli de çeşitli sorgulamalarda bulunurlar.
Kurulacak MES sistemi yukarıda listelenen genel bilgileri sağlayacağı gibi aşağıda listelenen özel üretim takibi isteklerini gerçekleştirir;
MES, MIS değildir
MES, MIS (Management Information System) ile karıştırılmamalıdır. MES, sistemde tutulan bilgiyi kullanarak “yapay bir zekâ” yaratmak suretiyle, MIS’in yapamayacağı aşağıdaki fonksiyonları yerine getirir;