Konumunuza özel içerikleri görmek için başka bir dili seçin.
Akıllı Fabrika;
Akıllı Fabrikada her ürün bir ID ile üretimin başından sonuna takip edilebilmeli (Barkod, RFID, Sensor, Ürün üzerine çıkmayan işaret) Ürün izlenebilirliliği yazılımsal olarak da anlık olarak takip edilebilmelidir. Üretimde kullanılan araçların (makine, robot, insan, alet) parametrelerine (gerginlik, sıcaklık, devir, basınç, enerji tüketimi) anlık olarak erişilebilmeli Proses verileri istatistik veri tabanında tutulmalıdır. Üretim araçlarını (makine, robot, insan, alet) uzaktan yöneten ve yazılım ve donanımlar kurulmalıdır. Proses verileri ve üretilen çıktı verilerinin veri analitiğini yaparak karar veren veya öneri veren sistemler kurulmalıdır. Üretim araçlarından gelen proses verileri ile ürün kalitesini değerlendiren sistemden gelen verileri kullanarak üretim verimini optimize eden yazılımlar kullanılmalıdır. Üretim verileri ile senaryolar ve modeller oluşturarak tahmin sistemleri kurulmalıdır. Üretim araçlarının potansiyel arızalarını tahmin edebilecek (sensorlar, tahminleme yazılımları, üretici veri tabanı ile ilişkili istatistik bilgileri) sistemler kurulmalıdır. Üretim araçları hata, arıza, bakım ihtiyacı bilgileri verdiğinde otomatik olarak ilgili birime iletilmesi gerekmektedir.
Üretim;
Üretim planı o zamanki amaçlar doğrultusunda üretim gerçekleştirmede kullanılacak kaynakların (insan, malzeme, makine, teçhizat, kalıp) durumlarına göre otomatik güncellenebiliyor olması gerekir. Ürün den ürüne geçerken Setup süreleri minimize eden sistemler kurulmalıdır. Üretim planı çok enerji harcayan üretim araçları (boya makinesi, kurutma) enerjinin ucuz olduğu saatlerde kullanılmasına göre optimize edilebilmeli. Geçmiş üretim verileri ile tahminleme yapılarak doğru üretim planı yapılmalıdır. Üretim planı optimize edilerek, simülasyonlar yapılarak en iyi hale getirilmelidir. İşletmede üretim performans verileri anlık olarak paylaşılmalıdır.
Robotik;
Otomasyon sistemi kurulmalıdır, otomasyon sistemi ürün tip dönüşümlerine destek vermelidir. Üretimin kalitesini ölçen robotlar ve sensorlar olmalıdır. Robotlar mobil olarak birden fazla fabrika ya da bölümde kullanılabilmelidir. Personel ile beraber çalışan robotlar çalışma ortamının ergonomisini iyileştirmelidir. (Yük taşımayı kolaylaştırmak, daha hassas işler yapmak gibi.) Karmaşık olmayan işleri de robot yardımıyla yapabilmek İnsanlar için monoton gelen işlerde robot kullanılmalıdır. İnsanlara tehlike yaratan işlerde robot kullanılmalıdır.
Sosyal İş ağı;
Şirket içi iletişim ağı Departmanlar arası beraber iş yapmayı sağlayan uygulamalar anlık destek hizmetleri alınacak uygulamalar kullanılmalıdır.
Sanal Eğitim;
Yeni işe alınanın eğitimi için sanal gerçeklik, katılımcı eğitim gibi uygulamalar. Personel yetkinliklerine göre ihtiyaç duyulan eğitimlerin planlanması ve izlenmesi. Personel yetkinliklerinin şeffaf ve katılımcı kullanılması gerekmektedir.
Elektronik Performans Panoları;
Mobil Performans Göstergeleri;
Entegre Ürün Geliştirme;
Veri Odaklı Kalite Kontrol;
Kestirimci Bakım;
Şeffaf Tedarik Zinciri;
Akıllı Depo;
Dijital Fabrika Lojistiği;
Otomatik Stok Yenileme;
Bulut Hizmetleri;
Dijital Fabrika Tasarımı;
3D simülasyonlar;
3D Printerlar (Eklemeli İmalat);