Nesnelerin İnterneti Nedir?

The Internet of Things (IoT) Nesnelerin İnterneti; internet üzerinden erişilen fiziksel nesnelerin ağıdır. Bu nesneler içsel durumlar veya dış ortamla etkileşim kurmak için gömülü bir teknoloji içerir.

The Industrial Internet Of Things (IIoT); sensörler, çalıştırıcılar, kontrolörler ve robotlar gibi endüstriyel nesnelerin şebekesini internet tabanlı analitik hesaplama ve depolama araçlarına bağlar. Esasen IIoT; IoT’ yi güvenli şekilde sadece istenen cihazların iletişimiyle kolayca yönetilebilecek şekilde endüstriyel üretimde kullanmaktır.

Endüstriyel İnternet olarak da bilinen IIoT, endüstriyel ortamlarda yıllarca var olan algılayıcı verilerini, makinadan makineye (M2M) iletişim ve otomasyon teknolojilerini kullanan makine öğrenimi ve büyük veri teknolojisini bir araya getirir.

IIoT, akıllı makinelerin insanlara göre daha doğru, daha tutarlı bir şekilde veri yakalama ve işleme kapasitesini kullanmaktır.

IOT NEDİR?

Nesnelerin İnterneti kısa adıyla IoT, şu anda internete bağlanan, veri toplayan ve paylaşan milyarlarca fiziksel cihaza işaret eder. Ucuz işlemciler ve kablosuz ağlar sayesinde, bir haptan bir uçağa, herhangi bir şeyi IoT’nin bir parçası haline getirmek mümkün.  Bu basit sayılabilecek cihazlar, bir insanın katılımı olmadan iletişim kurmasına olanak tanıyan, dijital ve fiziksel dünyaları birleştiren cihazlara bir dijital zeka katıyor.

IOT NASIL ÇALIŞIR?

Bir IoT ekosistemi, ortamlarından aldıkları verileri toplamak, göndermek ve bunlara göre hareket etmek için gömülü işlemcileri, sensörleri ve iletişim donanımlarını kullanan web özellikli akıllı aygıtlardan oluşur. IoT cihazları, topladıkları sensör verilerini, bir IoT ağ geçidine veya verilerin analiz edilmesine veya yerel olarak analiz edilmek üzere buluta gönderildiği başka bir aygıta bağlanarak paylaşır. Bazen, bu cihazlar diğer ilgili cihazlarla iletişim kurar ve birbirlerinden aldıkları bilgilere göre hareket ederler. Cihazlar insan müdahalesine gerek duymadan çalışmaların çoğunu yapar, ancak insanlar cihazlarla etkileşime girebilir. Örneğin, bunları ayarlamak, talimat vermek veya verilere erişmek. Bu web özellikli cihazlarla kullanılan bağlantı, ağ iletişimi ve iletişim protokolleri büyük oranda dağıtılan belirli IoT uygulamalarına bağlıdır.

IOT’nin Faydaları Nelerdir?

Nesnelerin interneti, kuruluşlara aşağıdakileri sağlayan bir dizi avantaj sunar:

  • Genel iş süreçlerini izlemek
  • Müşteri deneyimini geliştirmek
  • Zamandan ve paradan tasarruf
  • Çalışan verimliliğini arttırmak
  • İş modellerini entegre etmek ve uyarlamak
  • Daha iyi iş kararları vermek
  • Daha fazla gelir elde etmek.

 

IOT CİHAZ ÖRNEKLERİ

İnternet’e bağlanabilir ve bu şekilde kontrol edilebilirse, hemen hemen her fiziksel nesne bir IoT cihazına dönüştürülebilir. Akıllı telefon uygulamasını kullanarak açılabilen bir ampul, ofisinizde veya bağlı bir sokak lambasında hareket sensörü bir IoT cihazıdır. IoT terimi genellikle, genellikle bir internet bağlantısına sahip olması beklenmeyen ve ağ ile insan eyleminden bağımsız olarak iletişim kurabilen cihazlarda kullanılır. Bu nedenle, bir PC genellikle bir IoT aygıtı olarak kabul edilmez ve bir akıllı telefon değildir sensörlerle ekleme yapılmış olsa bile. Bununla birlikte, bir akıllı saat veya bir fitness bandı veya başka bir giyilebilir cihaz bir IoT cihazı olarak sayılabilir.